
COMMENT TO ALL REGIONAL HEALTH AUTHORITIES IN MANITOBA  
August 12, 2004  
 
Our office is pleased to provide this comment under The Personal Health Information Act (PHIA) 
regarding privacy issues surrounding the provision of spiritual care to patients in health care facilities 
(trustees under the Act). This comment is made further to the Ombudsman's comment on the subject, 
dated November 1, 2001 and gives consideration to the passage of The Personal Health Information 
Amendment Act (Spiritual Health) on June 10, 2004 .  

Background  

In 2000, our office was asked to comment under PHIA on privacy issues concerning the provision of 
spiritual care to individuals in health care facilities. This related to the situation where, on a daily basis, 
health care facilities would provide a list of patients -- including name, location in the facility, religious 
affiliation and sometimes diagnosis -- to staff chaplains within the facility and to spiritual care visitors and 
community clergy/visitors attending from outside the facility.  

We are aware that our comment on privacy and spiritual care services in health care facilities was widely 
circulated within Manitoba and also outside of the province, mostly to regional health authorities.  

In our original comment, our office was of the view that respecting the intent of PHIA would not impede 
the services of spiritual care providers. Our office suggested how the utilization of such privacy practices 
as notice and consent could ensure that individuals would clearly be aware of why personal information 
relating to spiritual care needs was being collected, how it would be used and disclosed and that 
individuals should have the opportunity to give consent.  

While PHIA does not require consent for the collection of personal health information, it was felt that best 
practice would be to provide clear notification related to the collection and then to obtain consent . It was 
our feeling at that time that individuals were not aware of the reasons for collection of personal 
information relating to religious affiliation and what uses and disclosures would be made of this 
information.  

On June 10, 2004 , The Personal Health Information Amendment Act (Spiritual Health) came into force. 
The new Act amended the definition of "health care" in PHIA by striking out, in clause 1(1)(a), the phrase 
"physical or mental condition" and substituting the word "health". A definition of "health" has also been 
added to PHIA to mean "the condition of being sound in mind, body and spirit".  

With these amendments, "health care" now expressly includes spiritual care. Spiritual care services, as 
with any other health care service provided by a health care facility, are clearly subject to the provisions of 
the Act, the Regulation, and the information privacy policies and procedures required by the Act.  

Given these recent amendments to PHIA, this comment identifies various notice, collection, use, and 
disclosure issues relating to the provision of spiritual care which, in our opinion, should be considered by 
health care facilities in Manitoba .  

Notice  

When a trustee collects personal health information directly from an individual, section 15 of the Act 
requires that the trustee take reasonable steps to inform the individual of the purpose for the collection 
and advise how the individual's questions about the collection can be answered. Section 13(2) of the Act 
also requires that the trustee only collect as much personal health information about the individual as is 
reasonably necessary to accomplish the purpose for which it is collected.  



Collection by the Trustee  

With the recent amendments to the Act, there would appear to be no question that collection of 
information relating to spiritual care is for a lawful purpose connected with a function or activity of the 
trustee, as required by the Act. In addition, the collection of the information is necessary for that purpose 
(section 13(1) of PHIA).  

Various spiritual care providers and others have advised our office that spiritual care is broader than an 
individual's religious affiliation. It is therefore our understanding that trustees will need to determine if 
collecting the individual's religious affiliation is necessary for the provision of spiritual care to individuals.  

As the Act requires that trustees collect only as much personal health information about the individual as 
is reasonably necessary to accomplish the purpose for which it is collected, it would seem reasonable for 
trustees to ask an individual upon admission if he or she wishes to receive spiritual care services. Should 
the individual indicate "yes", it would then seem appropriate to request the individual's religious affiliation 
or similar information, if the person would prefer to receive service from someone of his or her own 
spiritual persuasion. It is our understanding that a parallel situation now occurs in health care facilities 
when, upon admission, an individual is asked if he or she has any medication allergies and, if so, the 
individual is then asked to specify which medications. This sequence of collection of information for 
spiritual care services would be in keeping with the minimum amount required to fulfill the purpose as 
required by the Act.  

We understand that the normal course of practice within health care settings is to have referrals made for 
various health care services where it is felt the service is needed, for example, social work, physiotherapy 
and occupational therapy. Since spiritual care services are now clearly included in "health care", we also 
understand that this health care service would be provided if a referral were made. If information for the 
purpose of spiritual care has not already been collected, the information could be collected at this time. Of 
course, a patient or the patient's representative could request spiritual care services upon admission or at 
any time during the patient's stay in the health care facility and a collection for that purpose would be 
made then.  

Use by the Trustee  

"Use" is an activity that relates to spiritual care providers who are employees of the trustee. Section 21 of 
PHIA identifies when trustees are permitted to use personal health information. Use of personal health 
information for the purpose of spiritual care services is permitted albeit, as with any other health care 
service, limited to the minimum amount necessary to accomplish the purpose.  

Section 20(2) of the Act requires that a trustee use only the minimum amount of information necessary to 
accomplish the purpose for which it was collected, in this case spiritual care. Section 20(3) further 
requires that the trustee limit the use of the personal health information it maintains to those of its 
employees who need to know the information to carry out the purpose for which the information was 
collected. It would seem reasonable that information related to spiritual care be provided to the spiritual 
care department only if the individual has requested the service or if a referral for the service has been 
made.  

Disclosure to Visiting Clergy  

"Disclosure" is an activity that relates to visiting clergy. Section 22(1) of PHIA sets out that the individual 
the information is about may consent to the disclosure by the trustee of his or her personal health 
information. This includes disclosure to visiting clergy.  

Section 22(2) of PHIA identifies a number of specific situations where disclosure by the trustee may be 
authorized without the consent of the individual the information is about. As with use, section 20(2) of 



PHIA sets out that disclosure of personal health information by a trustee must be limited to the minimum 
amount of information necessary to accomplish the purpose for which it is disclosed.  

Conclusion  

Spiritual care is now expressly recognized by PHIA.  

We have considered the "spiritual health" amendments to PHIA and the process by which personal health 
information can be collected, used and disclosed for the purpose of the provision of spiritual care in health 
care facilities.  

In our opinion, the information privacy practices of health care facilities relating to the provision of spiritual 
care should be consistent with the information privacy practices in the provision of other health care 
services in the facility. It is our understanding that, as with any other health care service offered by a 
health care facility, spiritual care would be provided pursuant to a referral or request. As with any other 
health care service, any collection, use or disclosure of personal health information in the context of 
spiritual care would have to be limited to the minimum amount necessary to accomplish the purpose.  

 


